Sportsskader

Sportsskader

Sportsskader

Sportsskader

Ved sportsskader skelnes der mellem overbelastningsskader, akutte, samt kroniske (længerevarende) skader. Akutte sportsskader varer som regel mellem 1-3 døgn, hvor symptomerne af sportsskaden vises kort tid efter hændelsen. Tilfælde med akutte skader under sport, ses i 25% af alle sportsskader.

Overbelastningsskader forekommer ved 75% af alle sportsskader. Overbelastningsskaden sker når man har trænet for hårdt for længe eller hvis man har trænet forkert. Her anbefales det som regel, at holde kroppen helt i ro efterfølgende.


Sportsskader inddeles i:

Overbelastningsskader
Akutte sportsskader
Kroniske sportsskader

Overbelastningsskader

Overbelastning kan ske af knæ, skulder og fod mm., samt i musklerne.
Overbelastningsreaktionen viser sig gradvist og bliver værre og værre, hvilket resulterer i, at man er nødsaget til at holde pause fra den fysiske aktivitet.

Symptomerne viser sig ved:

 • Hævelse
 • Ømhed
 • Smerte
 • Uoplagthed
 • Irritation
 • Nedsat funktion af det skadede område
 • Nedsat præstationsevne

Akutte sportsskader

Akutte sportsskader forekommer oftest i slutningen eller starten af en træning. Enten når man er for træt til sidst i træningen eller i starten af træningen, hvis man ikke har varmet ordenligt op. Symptomerne fra skaden viser sig ved smerter og hævelse i det skadede område – det er kroppens måde at advare kroppen om, at der er opstået en skade.

Skader fra udøvning af sport kan opstå i de fleste steder på kroppen, som for eksempel et vrid i foden, skade i knæet, muskelskade som eksempelvis en fiberspringning eller noget helt andet. Træning med fokus på forebyggelse, er vigtigt for kroppen og især hvis man har tendens til at få skader flere steder eller det samme sted, hvor skaden vender tilbage.

Akutte skader fra udøvning af sport ses eller mærkes ved:

 • Hævelse
 • Varme
 • Rødme
 • Smerte
 • Nedsat funktion af leddet
 • Misfarvning af området omkring skaden.

Sportsskader

Kroniske sportsskader

Kroniske skader udvikler sig oftest over tid og er ofte et resultat af, at man ikke formår at komme af, med den akutte skade, som er opstået formodenligt efter en for hård træning eller ikke opvarmede muskler. Kroniske sportsskader kan for eksempel være akillessenebetændelse, som kommer sig af akillessenesmerter fra dårligt fodtøj, dårlig holdning eller for hård træning, hvor der ikke bliver gjort noget ved problemet og det derfor bliver en betændelsestilstand. Kroniske sportsskader kan ligeledes være et resultat af en overbelastningsskade, såsom tennisalbuer, skulderskader, smerter i knæsenen.

Årsager til kroniske sportsskader

– Svaghed i en bestemt muskel eller muskelgruppe
-Ubalance i et bestemt område i kroppen, som derfor bliver overbelastet
-En længerevarende periode med overtræning (for hård træning)


Behandling af sportsskader

Tenso® har en smertelindrende effekt til skader og kan påsættes efter endt træning, for at undgå en kommende skade eller inden smerter og ømhed opstår. Ligeledes kan Tenso® bruges dagene efter, når smerterne/skaden allerede er opstået.

TENS massageterapi hjælper uanset om det er til overbelastning, akutte eller kroniske skader fra sport. Her hjælper Tenso® ved at sætte gang i blodcirkulationen, hvilket blokere for impulser og dermed for opfattelsen af smerter. Herudover hjælpes din krop med hurtigere restitution, ved at frigive ophobning af mælkesyre i musklerne, samt udskillelsen af endorfiner, som er kroppens eget smerteforsvar.


Læs også